Nieuwsflits – in gesprek met de wethouder

Nieuwsflits 1, 20-1-2021

Lieve ondernemers. Het jaar is alweer bijna een maand van start. En wanneer ik dit schrijf zijn we in afwachting van alweer een persconferentie.
Er kan enorm veel gezegd en geschreven worden over het afgelopen jaar. Dat het een memorabel en vooral vreemd jaar was, maar ook een moeilijk jaar voor veel ondernemers – voor anderen juist weer een fantastisch jaar. Ook voor het komende jaar weten we gewoon niet wat het ons gaat brengen. Dat maakt het spannend en zal een beroep doen op al onze ondernemerskwaliteiten: creatief, flexibel en innovatief. We gaan het allemaal beleven wat het dit jaar gaat brengen.  

Vorige week woensdag – 13 januari – trapten we digitaal het twee wekelijks overleg met de wethouder af. Dit overleg wordt dus iedere twee weken gehouden met de wethouder economie én de voorzitters van de ondernemersverenigingen van Gooise Meren: Joop van Dort namens de FIN Naarden, Gert Jan Sluijter namens de Ondernemersvereniging Naarden Vesting en Brigitta Boonacker en Ben Boogaard namens de OVGM, de ondernemers uit Muiden en de MAXIS.
Doel van het overleg: hele korte lijnen houden om zo vanuit de ondernemers en de gemeente snel te kunnen handelen als dat nodig is in verband met de gebeurtenissen en ontwikkelingen door de Corona pandemie.

Een verandering alvast: geen ellenlange maandelijkse nieuwsbrieven – maar nieuwsflitsen: een onderwerp per bericht.

De afgelopen week hebben we uitgebreid gesproken over het onderhoud van de openbare ruimten door de gemeente. Nu de winkelstraten leeg zijn betekent het niet dat er niets gedaan hoeft te worden. Duidelijk is nu ook hoeveel de winkeliers zelf doen en deden. Nu zij gesloten zijn en de stoepen niet elke dag bijhouden komt er langzaam aan steeds meer troep op straat. De gemeente pakt dit direct op. Zodra de winkels in welke vorm dan ook weer open mogen moet het netjes zijn. Aan iedereen, ondernemers én bezoekers: help mee onze omgeving netjes te houden! De gemeente doet ook wat ze kan, maar wij kunnen er ook aan meehelpen.

Verder is onze enorm grote zorg voor de toekomst besproken. De grootste klap gaat nog komen. Vorig jaar en ook nu worden vele bedrijven, ook de niet gezonde, overeind gehouden door overheidssteun. Op het moment dat alle uitgestelde betalingen weer betaald moeten worden, en ondernemers voor dubbele kosten komen te staan, komt waarschijnlijk de grootste klap. Samen met de gemeente kijken we nu of de zaken rondom schuldhulpverlening op orde zijn (dat is namelijk niet helemaal duidelijk) én of we daar in gezamenlijkheid (met vooruitziende blik) verbeteringen in moeten en kunnen aanbrengen.

Wordt vervolgd en tot de volgende (nieuws)flits!

Brigitta Boonacker
Voorzitter

Nieuwsflits – in gesprek met de wethouder
Tags: