Ondernemen in de jaren ’70

Ondernemen in de jaren ’70

De jaren 70, hoe zag de wereld er toen ook alweer uit? Even een paar opfrissertjes.

  • Oliecrisis en autoloze zondagen
  • Protesten bij abortuskliniek Bloemenhove
  • De vlucht van Pieter Menten naar Zwitserland
  • De Lockheed affaire
  • Treinkapingen bij Wijster en de Punt
  • Het industriële tijdperk maakt plaats voor het informatietijdperk: Apple introduceert de eerste PC
  • Corduroy broeken met wijde pijpen
  • Interieurs in bruin, paars en oranje met macramé bloemenhangers  (zelf geknoopt) en biezen matten op de vloer
  • Er komen meubelboulevards 

Kaping Indonesisch Consulaat

Prins Bernhard en de Lockheed affaire


In dit bonte decor richten enkele ondernemers op 9 november 1970 de Bussumse Ondernemers Raad op. Na 45 jaar krijgt die in 2015 de naam Ondernemers Vereniging Gooise Meren. De vereniging behartigt de belangen van ondernemers. Maar wat was in die tijd eigenlijk een ondernemer?


Een ondernemer wás iemand. Een baas die anderen in dienst had: zijn werknemers. Je had grote en kleine ondernemers. En sommigen deden alles zelfs alleen. Kleine zelfstandigen heetten ze. Dat ze ‘zonder personeel’ waren, dat hoefde je er toen nog niet bij te zeggen.

De kleine ondernemers waren vaak winkels, één- en tweepersoons winkels, familiebedrijfjes. En het ondernemen was redelijk eenvoudig. 
Het kwam er op neer de etalage goed in te richten, de stoep te vegen, de ruit te lappen en bij de kassa te zitten tot de klanten kwamen. In de meeste gevallen lukte dat ook wel, want het waren vooral winkels met de eerste levensbehoeften. Zuivel, brood, vlees. Aardappelen, groenten en fruit. Kruidenierswaren en huishoudelijke artikelen.

Bensdorp Bussum

In 1974 opende de Maxis

Reclame was vooral lokaal en bleef beperkt tot mond-tot-mond aanbevelingen. Of een bescheiden bordje “Kwaliteit is onze reclame.’ Misschien af en toe een advertentie in de regionale krant of het lokale sufferdje. En slagzinnen, die maakten ze zelf wel. “Zo lekker als bij Ans en Rien heeft u ze van uw leven nog niet gezien.” En “Voor iedereen is ’t: Henk de Bloemist.” 

Gaandeweg groeide het aantal ondernemers. Meer mensen kwamen tot de conclusie dat het ook wel aantrekkelijk was om eigen baas te zijn – al dan niet met een paar medewerkers. En de overheid werkte mee door langzaamaan terug te treden en de regels voor ‘het ondernemerschap’ te versoepelen. Tot in 2007 was een middenstandsdiploma eigenlijk alles wat je nodig had om een bedrijf te mogen beginnen. En dat hoefde niet eens een diploma voor je branche te zijn. Heel veel mensen kozen dan ook voor de gemakkelijkste variant: het middenstandsdiploma behangen.

Nu mag je dus ook zonder middenstandsdiploma aan de slag gaan. Vaak heb je nog wel een vakdiploma nodig en zijn er eisen als je te maken hebt met gezondheid en veiligheid. Maar in principe kunnen we allemaal ondernemer zijn. 

Ondernemen in de jaren ’70